Σωστή διατροφή
Μια διατροφή όχι µόνο ποσοτική αλλά πάνω απ’ όλα ποιοτική. Ακριβέστερα µια
ισορροπηµένη διατροφή που παρέχει τις θρεπτικές ουσίες στις σωστές αναλογίες. Το σύνολο
των διαφόρων στοιχείων που αποτελούν την τροφή των καναρινιών, την κάνουν να θεωρείτε
αρκετά προβληµατική και σύνθετη. Γνωρίζουµε πως για να διατηρηθεί ένας οργανισµός σε
πλήρη και καλή υγεία, έχει ανάγκη από βιταµίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Είναι λοιπόν
εύκολο να καταλάβουµε ότι µόνο ένα φαγητό αποκλείεται να µπορέσει να διατηρήσει την
Αν αποφασίσουµε να ταΐσουµε τα καναρίνια µας µε την ίδια πάντοτε ποιότητα σπόρων,
είναι σίγουρο πως αυτά δε θα επιβίωναν για πολύ. Για να εξασφαλίσουµε τη µεγαλύτερη
δυνατόν µακροζωία τους θα πρέπει να ρυθµίζουµε το καθηµερινό τους σιτηρέσιο
λαµβάνοντας υπ’ όψη το σύνολο των συστατικών που αποτελούν την τροφή, τη
θερµοκρασία στην οποία είναι εκτεθειµένα τα καναρίνια µας, τη δυνατότητα που έχουν να
κινούνται και το χώρο τον περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό που ζούνε.
Οι τροφές που είναι σε θέση να προσφέρουν ενέργεια στα καναρίνια πρέπει να περιέχουν
τα εξής στοιχεία:
- Υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζάχαρα των φρούτων, στο σιτάρι κλπ.
- Πρωτεΐνες που συµπεριλαµβάνονται στα αυγά, στα δηµητριακά, στα µπισκότα, στους
σπόρους.
- Βιταµίνες που περιέχονται στα λαχανικά, στα φρούτα, στους σπόρους του σταριού κλπ.
- Ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο) από τα θαλασσινά στο κόκαλο της σουπιάς και
από το γάλα και στα παράγωγά του.
Οι σπόροι
Οι σπόροι αποτελούν το 70% της διατροφής των τραγουδιστών µας. Πραγµατικά oι
σπόροι είναι ελαιώδεις, παχαίνουν, προσδίδουν ενέργεια ή αντιθέτως καλµάρουν. Κάποιοι
απ’ αυτούς µπορούν να δοθούν σε αρκετή ποσότητα, ενώ άλλοι µε οικονοµία. Για να
µάθουµε να χορηγούµε στα καναρίνια µας τους σπόρους σε σωστές αναλογίες σε σχέση µε
την ποιότητά τους, θα µιλήσουµε για µερικούς απ’ αυτούς, προς το παρόν όχι πολύ
λεπτοµερειακά. Πρέπει λοιπόν να γνωρίσουµε καλύτερα ακόµη αυτούς που χρησιµοποιούµε
καθηµερινά, γιατί επιδρούν και επηρεάζουν πολύ την πέψη.
Βρώµη: Είναι σπόρος που ζεσταίνει και παχαίνει, γιατί είναι πολύ πλούσιος σε
υδατάνθρακες και φτωχός σε πρωτεϊνικά στοιχεία γι’ αυτό χρησιµοποιείται µε οικονοµία.
Περιέχει πρωτεΐνες 15,4 %, λιπίδια 6,3 %, υδατάνθρακες 2,4 %.
Γαϊδουράγκαθο: Προέρχεται από το φυτό γαϊδουράγκαθο και είναι πολύ ορεκτικό για
τα ντόπια πουλιά, όπως η καρδερίνα. Είναι χρήσιµο στα καναρίνια διότι έχει τονωτικές και
καθαρκτικές ιδιότητες κι εποµένως καλό είναι να υπάρχει λίγο στο καθηµερινό µείγµα.
Κανναβούρι: Είναι θρεπτικός, αλλά ελαιώδης και θερµαντικός. Η υπερκατανάλωση
κάνει τα πουλιά ανήσυχα και επιθετικά. Γι’ αυτό το λόγο συνιστούµε περιορισµένη χρήση.
Περιέχει πρωτεΐνες 21,4 %, λιπίδια 35,3 %, υδατάνθρακες 6,2 %.
Κεχρί: Είναι σπόρος αλευρώδης και πολύ θρεπτικός. Στο µίγµα της τροφής
χρησιµοποιείται σε µεγάλη ποσότητα. Περιέχει πρωτεΐνες 11,9 %, λιπίδια 4,5 %,
υδατάνθρακες 10,9 %.
Λιναρόσπορος: Πρέπει να χρησιµοποιείται µε οικονοµία λόγω των καθαρκτικών του
ιδιοτήτων. Περιέχει πρωτεΐνες 21,5 %, λιπίδια 35,9 %, υδατάνθρακες 6,2 %.
Νίζερ: Χρησιµοποιείται σε όλα τα µίγµατα. Αρέσει πολύ στα καναρίνια για την
ευχάριστη γεύση του. Αν και είναι ελαφρώς διεγερτικός και παχυντικός, σας συνιστούµε τη
χορήγησή του και αυτό γιατί διεγείρει την αδενική λειτουργία κι ευνοεί την απόθεση των
αυγών. Έχει πολύ καλή σχέση ασβεστίου / φωσφόρου. Περιέχει πρωτεΐνες 24,9 %, λιπίδια
36,2 %, υδατάνθρακες 17,5 %.
Παπαρούνα: Αν και δεν έχει τις ιδιότητες της παπαρούνας από την οποία βγαίνει το
όπιο, είναι το ίδιο ηρεµιστικός και σα σπόρος πρέπει να χρησιµοποιείται µε οικονοµία.
Προσοχή γιατί µπορεί να σταµατήσει το κελάηδηµα.
Περίλλα: Ιδανικός για την περίοδο αλλαγής του πτερώµατος λόγω της υψηλής
περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Περιέχει πρωτεΐνες 45,0 %, λιπίδια 4,0 %, υδατάνθρακες 38,0
%.
Πιαντάτζινε: Προέρχεται από φυτά που βρίσκονται σε εδάφη χέρσα και ακαλλιέργητα.
Οι σπόροι του αρέσουν υπερβολικά στα καναρίνια και συνίσταται η χορήγησή τους για τη
µαλακτική και αποσυµφορητική του επίδραση στις αναπνευστικές οδούς.
Ραδίκι: Πρέπει να το υπολογίζουµε για τις ευεργετικές του ιδιότητες και η συµβουλή
µας είναι να προσθέτουµε µικρές δόσεις στο κοινό µείγµα των σπόρων.
Ρούπσεν: Είναι σπόρος ελαιώδεις, που συνίσταται για το βάθος και τη γλυκύτητα των
νότων στο κελάηδηµα. Πρόσφατα ιατρικά πειράµατα απεκάλυψαν ότι ο σπόρος αυτός
µπορεί να βλάψει την υγεία! Κατόπιν αυτού ανησυχούµε πολύ και δε σας συνιστούµε να τον
χρησιµοποιείται. Περιέχει πρωτεΐνες 20,4 %, λιπίδια 43,6 %, υδατάνθρακες 6,6 %.
∆εν πρέπει ποτέ να ξεχνάµε ότι είναι διαφορετικό το µενού για το µεγάλωµα και την
ανάπτυξη και διαφορετικό και λιγότερο ποικίλο για τους διαγωνισµούς τραγουδιού. Είναι
αυτονόητο, ότι για να φτιάξουµε µόνοι µας τα µείγµατα της τροφής, πρέπει να µελετήσουµε
και να γνωρίζουµε τη θρεπτική αξία και τις επιδράσεις των διαφόρων σπόρων που
επιθυµούµε να χρησιµοποιήσουµε.
Ένα τυπικό µίγµα για όλο το χρόνο πρέπει να περιέχει Κεχρί 82 %, Νίζερ 12 %,
Λιναρόσπορο 3 % και Κανναβούρι 3 %. Για την περίοδο της πτερόροιας το µείγµα θα πρέπει
να περιέχει Κεχρί 79 %, Νίζερ 8 %, Περίλλα 4 %, Λιναρόσπορο 3 %, Ρούπσεν 3 % και
Κανναβούρι 3 %.
Τα φρέσκα τρόφιµα που απαιτούνται στη διατροφή
Οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό ή πρασινάδα που χρησιµοποιείται για την ανθρώπινη
κατανάλωση, µε εξαίρεση το αβοκάντο, µπορεί να προσφερθεί στο καναρίνι σας. Τα
καναρίνια µε πολύ όρεξη τρώνε τα ώριµα µήλα, πορτοκάλια, δαµάσκηνα, τοµάτες και
αγγούρια που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη, βιταµίνες και άλατα. Αυξηµένης διατροφικής
αξίας είναι το αντίδι και το µπρόκολο. Το χειµώνα και το φθινόπωρο είναι αναγκαίο να
δίνουµε ωµό τριµµένο καρότο. Το καρότο εκτός από τις ορυκτές ουσίες και τις βιταµίνες C
και Β, περιέχει και αρκετή ποσότητα καροτίνης που µετατρέπεται στον οργανισµό σε
βιταµίνη Α. Το καρότο το δίνουµε χωρίς περιορισµούς, εκτός από την πρώτη εβδοµάδα της
ζωής των νεοσσών. Το προσφέρουµε χοντρά τριµµένο σε χωριστή ταΐστρα. Επίσης, πλούσια
σε καροτίνη είναι και τα φύλλα του µαρουλιού, του ραδικιού και του σπανακιού. Το
κονσερβοποιηµένο βρασµένο καλαµπόκι είναι ένα ειδικά αγαπηµένο και θρεπτικό στοιχείο.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φύλλα των χορταρικών πρέπει να είναι στεγνά, επειδή
βρεγµένα θα προκαλέσουν διάρροια. Πρέπει να είναι ώριµα και να µην είναι ραντισµένα µα
φυτοφάρµακα. Τέλος, επειδή χαλάνε εύκολα (αναλόγως το είδος και τη θερµοκρασία του
περιβάλλοντος), πρέπει τα υπολείµµατα να αποµακρύνονται εγκαίρως.
Οι τροφές που απαγορεύονται
Υπάρχουν τοξικές τροφές που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία των αγαπηµένων σας
τραγουδιστών. Σοκολάτα, καφές, αβοκάντο, αζαλέα, µανιτάρια, αναρριχητικά φυτά (γιασεµί,
κισσός), βίκος, µοσχοκάρυδο, δάφνη, κρίνος, καπνός, πατάτες (βλαστοί), κερασί/τσέρι
(δέντρο/φύλλα), γκι, νάρκισσοι και ίσως και κάποια άλλα φυτά να είναι µοιραία για τα
καναρίνια.
Η χορήγηση αυγών στα καναρίνια
Κάθε µέρα τα πουλιά πρέπει να παίρνουν τρόφιµα πλούσια σε πρωτεΐνες. Οι
περισσότεροι εκτροφείς χρησιµοποιούν το τεµαχισµένο σφιχτοβρασµένο αυγό κότας ή την
έτοιµη αυγοτροφή του εµπορίου ή ένα µίγµα των δύο. Κατά την εποχή της αναπαραγωγής
και της πτερόρροιας τα καναρίνια έχουν ανάγκη το αυγό στη διατροφή τους. Τότε τους
βάζουµε περίπου ¼ καλά βρασµένου αυγού µε το τσόφλι, ανά ζευγάρι, στις ειδικές γι’ αυτό
αυγοθήκες. Συνήθως τα πουλιά το τρώνε µε όρεξη και αδειάζουν την αυγοθήκη πλήρως.
Ειδάλλως επιλέγουν µόνο τα µέρη του αυγού που αυτά προτιµούν. Σε άλλες εποχές του
έτους, περίπου µισό-κουταλάκι του γλυκού ανά πουλί µέρα παρά µέρα. Προσοχή πρέπει να
δοθεί στο γεγονός ότι το αυγό χαλά γρήγορα και ειδικά κατά τους θερινούς µήνες, οπότε
πρέπει µετά από δυο ώρες το πολύ, να αποσύρουµε τα υπολείµµατα από το κλουβί.
Ενυδατωµένοι σπόροι
Μια πολύ χρήσιµη τροφή για τα καναρίνια είναι οι ενυδατωµένοι σπόροι. Το µούσκεµα
τους µαλακώνει τη φλούδα και σπάζει τους σύνθετους υδατάνθρακες σε σάκχαρα. Αυτοί οι
σπόροι είναι πολύ πολύτιµοι όταν ταΐζουν τα πουλιά, τους νεοσσούς τους.
Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε κανναβούρι, νίζερ, βρώµη, κεχρί, στάρι, κάρδαµο,
φαγόπυρο, ηλιόσπορο ή και άλλους. Τους βάζουµε σε ένα βάζο µε νερό για µια νύχτα και το
πρωί τους σουρώνουµε ξεπλένοντάς τους κάτω από τρεχούµενο νερό. Τους διατηρούµε στο
σουρωτήρι για δυο-τρεις µέρες (καλύτερα στο ψυγείο). Πριν τους παραδώσουµε στα
καναρίνια, τους ξεπλένουµε πάλι και τους στραγγίζουµε επιµελώς. Προσέχουµε να µην
έχουν υγρασία που θα δηµιουργήσει εντερικά. Καλύτερα να ανακατεύονται στην ταΐστρα µε
λίγο καλαµποκάλευρο.
Τα φύτρα
Φύτρα λέγονται οι φυτρωµένοι σπόροι. Είναι πλούσιοι σε βιταµίνη Ε και απαραίτητοι
στην περίοδο προ της αναπαραγωγής. Για να φτιάξουµε βλαστάρια σπόρων, υπάρχουν ειδικά
βαζάκια στο εµπόριο µε οδηγίες για τη σωστή παραγωγή τους. Πάντως το µυστικό είναι ίδιο
µε το µούλιασµα, δηλαδή το συχνό ξέπλυµα αλλά και η σωστή στιγµή που θα ταΐσουµε πριν
βροµίσουν.
Άλλες τροφές
Κόκαλο σουπιάς ή τρίµατα από όστρακα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο κλουβί.
Βοηθούν στη χώνευση και στη λήψη της απαραίτητης για την ανάπτυξη των οστών,
βιταµίνης Α. Επίσης τρίµατα ψωµιού σκέτα ή µε γάλα, βραστά µακαρόνια ή βραστό ρύζι
µπορείτε να δοκιµάσετε άφοβα να τους δώσετε. Το αν θα τους αρέσει, δεν είναι κανόνας.
Η διατροφή των κόκκινων καναρινιών
Οποιοδήποτε καναρίνι µπορεί να πάρει κόκκινη απόχρωση µε την προσθήκη πάπρικας,
καγιέν ή κόκκινου πιπεριού στη διατροφή του. Τα καναρίνια που προέρχονται από
κόκκινους γονείς, µε γενετική βάση δηλαδή, χρειάζονται και µια µικρή έξωθεν βοήθεια υπό
τη µορφή της προσθήκης καροτινοειδών - κόκκινων χρωστικών ουσιών - στη διατροφή τους,
για να διατηρήσουν το ζωηρό κόκκινο χρώµα τους. Τα καρότα παρ’ ότι έχουν το υψηλότερο
ποσοστό καροτίνης απ’ όλα τα καλλιεργούµενα φυτά, είναι ανίκανα από µόνα τους να
υποστηρίξουν το κόκκινο χρώµα ενός καναρινιού, αλλά συνιστούνται ως πιο κατάλληλα,
ιδίως κατά την περίοδο της πτερόρροιας. Επίσης, βοηθά ο κρόκος του αυγού και από τους
σπόρους το µίγµα πρέπει να περιέχει αυξηµένα ρούπσεν, καναβούρι, βρώµη και νίζερ.
Η λύση που χρησιµοποιούν όλοι οι εκτροφείς είναι τα τεχνητά χρώµατα που
προστίθενται στο νερό ή στην αυγοτροφή των πουλιών. Αυτά τα συµπληρώµατα βρίσκονται
στο εµπόριο σε µορφή σκόνης ή υγρού. Ένα από αυτά είναι η χρωστική ουσία κόκκινη
καροφύλλη (Red Carophyll), που µε σωστή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή δίνει τα
καλύτερα αποτελέσµατα χρωµατισµού στα κόκκινα καναρίνια.
Πρέπει να σηµειώσουµε πως τα κόκκινα καναρίνια και οι παραλλαγές, που προέρχονται
από αυτά, παίρνουν το σταθερό τους χρωµατισµό ύστερα από την πρώτη και δεύτερη
αλλαγή φτερώµατος. Η µεταβολή γίνεται σε τέτοιο βαθµό, ώστε είναι δύσκολο να τα
αναγνωρίσουµε. Συµβαίνει όµως µετά την αλλαγή του φτερώµατος, τα πουλιά να
ξεθωριάζουν ή να χάνουν τα φτερά τους σε ακατάλληλη εποχή. Τότε θέλουν ενίσχυση µε τις
χρωστικές που προαναφέρθηκαν.
Χορήγηση βιταµινών
Οι βιταµίνες µπορούν να αναµιχθούν µε το νερό, σύµφωνα µε τις συµβουλές και τη
δοσολογία αραίωσης του κάθε προϊόντος. Το νερό πρέπει πάντα να ανανεώνεται
τουλάχιστον µία φορά την ηµέρα.
Κάποιες ελαιώδεις βιταµίνες µπορούν να αναµιχθούν µε τους σπόρους σε ποσότητα
όµως που θα καταναλωθεί εντός 24ώρου. Οι βιταµίνες σε σκόνη είναι άσκοπο να
αναµιχθούν µε σπόρους, διότι θα πεταχτούν µε τα φλούδια. Μπορούν όµως να σκορπιούνται
πάνω σε φρούτα ή αυγοτροφή.
Συντήρηση τροφών
Υγρασία + θερµοκρασία = ζύµωση. Νόµος απαράβατος στη συντήρηση τροφίµων για
ανθρώπινη κατανάλωση, ισχύει και για τις τροφές των πουλιών. Εν ολίγοις λέει, πως όσο πιο
υγρό είναι ένα τρόφιµο, τόσο πιο χαµηλή θερµοκρασία έχει ανάγκη για να διατηρηθεί. Το
ψυγείο είναι µια καλή θέση για να αποθηκεύσετε το καλοκαίρι την αυγοτροφή και ίσως και
τους λιπαρούς σπόρους. Αυτό θα αποτρέψει την ανάπτυξη προνυµφών και πεταλούδων. Αν
ατυχώς εµφανιστούν µερικά από αυτά τα έντοµα στο δωµάτιο των σπόρων ή των πουλιών
δεν είναι ανησυχητικό. Σε συνεχές όµως ζεστό περιβάλλον, τα έντοµα θα διαδοθούν
γρήγορα. Εάν οι αριθµοί τους είναι µεγάλοι, απορρίπτουµε την τροφή. Επίσης, προτιµάµε
συσκευασµένες τροφές, ώστε να ελέγχουµε τη ηµεροµηνία λήξης τους ή τουλάχιστον ο
χώρος που προµηθευόµαστε τη χύµα τροφή να έχει κερδίσει την εµπιστοσύνη µας.
Κατανάλωση νερού
Το καθαρό πόσιµο νερό πρέπει να είναι πάντα στη διάθεση του καναρινιού. Σε ζεστό
περιβάλλον ακόµα κι ένα 8ωρο χωρίς νερό, µπορεί να είναι µοιραίο. Αν το πουλί µείνει για
µεγάλο διάστηµα χωρίς νερό, τότε του χορηγούµε νερό µε ζάχαρη ή δεξτρόζη (σε µια
ποτίστρα ένα κουταλάκι) και όχι σκέτο νερό, γιατί υπάρχει περίπτωση να το χάσουµε.
∆ε χρησιµοποιούµε ανοιχτά, µεγάλα και βαθιά σκεύη, γιατί αν πέσει µέσα ένα πουλί και
µετά δε µπορεί να αναρριχηθεί, παγιδεύεται και πνίγεται. Οι κλασικές ποτίστρες τύπου
«σωλήνα», είναι ασφαλής τρόπος να παρασχεθεί το νερό. Πρέπει να είναι µε όσο το δυνατό
µικρότερη ποτίστρα για να µη µπορούν να πλένονται εκεί τα πουλιά, ρυπαίνοντας το νερό.
Καλύτερες απ’ όλους του τρόπους για την παροχή νερού στα καναρίνια είναι οι ποτίστρες
τύπου µπίλιας, όπως των χάµστερς, αλλά θα πρέπει το πουλί να µάθει πρώτα να βρίσκει σε
αυτή το νερό και µετά να την αφήσουµε αποκλειστική.
Το νερό πρέπει να αντικαθίσταται καθηµερινά αν είναι δυνατόν, διότι τα πουλιά το
λερώνουν µε τσόφλια και τροφές, καθιστώντας το επικίνδυνο για εντερικά.
Έτοιµες ανάµεικτες τροφές
Η έτοιµη τροφή που κυκλοφορεί στο εµπόριο είναι ένα µείγµα από διάφορους σπόρους
όπως από αράπικο φιστίκι, καθαρισµένη βρώµη, κανναβούρι, παπαρούνα, σιτάρι,
σενεγαλέζικο κεχρί και λιναρόσπορο. Η τροφή αυτή καλύπτει τις βασικές ανάγκες του
καναρινιού. Συχνά προστίθενται και συµπληρώµατα εµπλουτισµένα µε βιταµίνες. Ανάλογα
µε τις προτιµήσεις του το πουλί ραµφίζει κάποιους σπόρους και αδιαφορεί για τους
υπόλοιπους. Κάθε σπόρος ξεφλουδίζεται επιδέξια µε τη βοήθεια του ράµφους.
Βλέπουμε: Διατροφή Βιταμίνες και Συμπληρώματα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου