Αναγνώστες

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας!~Κόκκαλο σουπιάς

                      Κόκκαλο σουπιάς για καναρίνια 

To σουπιοκόκκαλο είναι ένα ελαφρύ, επιμήκη, αντικείμενο αλευρώδη που αποτελείται κυρίως από ασβέστιο - καθιστώντας το τον ιδανικό τρόπο για τη συμπλήρωση της πρόσληψης ασβεστίου στα Πτηνά.Το κυριότερο συστατικό του σουπιοκόκκαλου είναι το ανθρακικό Ασβέστιο (σε 85% περίπου),όπως επίσης και το κύριο συστατικό του κέλυφους των αυγών που γεννούν τα πουλιά.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών και τη δημιουργία των αυγών κατά την αναπαραγωγική περίοδο.Επίσης είναι απαραίτητο για το νευρικό σύστημα των πτηνών και την επαρκή λειτουργία των οστών.

Ένα από τα συνηθεστερα διατροφικα συμπληρωματα που χορηγουμε στους φτερωτους μας φιλους είναι το κοκκαλο της σουπιαςΕκτος από τη διατροφική του αξια, τα πουλακια μας το εκμεταλλεύονται στο επακρον για το ξυσιμο-τροχισμα του ραμφους τους!Στην ουσια είναι το οστο της σουπιας με το οποιο, λογω των αεροφορων θαλαμων που υπαρχουν μεσα στο κελυφος του, ελεγχει την πλευστοτητα της.

Το κόκαλο της σουπιάς όταν το πιάσουμε έχει δύο όψεις, μια μαλακή και μια σκληρή. Το καναρίνι μας θα τσιμπάει και θα τρώει από τη μαλακή πλευρά ενώ η σκληρή είναι καλή για να τρίβει το ράμφος του. Καλό είναι να το βάζουμε μέσα στο κλουβί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να τσιμπάει και τις δύο πλευρές.

Αν μετά από μέρες που το έχουμε βάλει το κόκαλο της σουπιάς στο κλουβί, το καναρίνι μας δεν το αγγίζει, μπορούμε να το τρίβουμε (λίγο όχι όλο) μέσα στην αβγοτροφή του.

Εννοείται ότι στα καταστήματα μικρών ζώων μπορείτε να βρείτε έτοιμα κόκαλα σουπιάς. Εκτός από τα πετ σοπ και τα σημεία πώλησης υλικών και αξεσουάρ για τα πτηνά συντροφιάς,μπορείτε να προμηθευτείτε σουπιοκόκκαλο από το ψαρά της γειτονιάς μας,ζητώντας του να σας κρατήσει κάποια ή αγοράζοντας σουπιά ακαθάριστη για να τη μαγειρέψετε.

Θα χρειαστεί μια μικρή διαδικασία πριν προσφέρετε αυτό το σουπιοκόκκαλο στα πτηνά σας,όπου και θα την αναλύσουμε βήμα-βήμα.


Πως θα καθαρίσουμε τη σουπιά και θα πάρουμε το κόκκαλο της 
Η διαδικασία που ακολουθούμε πριν το προσφέρουμε είναι:

1.Πλένουμε καλά τα σουπιοκόκκαλα,αφαιρώντας τυχόν μελάνι και μεμβράνες από τη σουπιά.
2.Τοποθετούμε σε κατσαρόλα τα σουπιοκόκκαλα,σε διάλυμα νερού με ξύδι.
3.Τα βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου.
4.Αφαιρούμε το νερό και ξεπλένουμε πολύ καλά με καθαρό νερό.
5.Στραγγίζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο,πάνω σε καλοριφέρ ή στο φούρνο της κουζίνας μας.
7.Εφόσον δε περιέχουν καθόλου υγρασία,μπορούμε να τα προσφέρουμε στα πτηνά μας ή να αποθηκεύσουμε κάποια από αυτά σε χαρτί κουζίνας και κουτιά αποθήκευσης. 

Η μόνη περίπτωση που το βγάζουμε, είναι όταν χορηγούμε αντιβίωση! 

 

 

Πηγή εικόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου