Αναγνώστες

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Αντικατάσταση αυγών στην φωλιά με πλαστικά

 Τα πλαστικά αυγά αποτελούν ένα από τα πιο απλά αλλά σίγουρα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής των καναρινιών. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου τα θηλυκά καναρίνια γεννούν ένα αυγό καθημερινά. Αυτό συμβαίνει συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες.Οπότε καλό θα είναι να ελέγχεται την φωλιά κάθε πρωί. Το πλήθος των αυγών που θα γεννηθούν ποικίλει καθώς εξαρτάται και από το επίπεδο γονιμότητας του θηλυκού γεννήτορα. Στα καναρίνια τα αυγά που γεννιόνται είναι από ένα έως έξι. Ο πλέον συνήθης αριθμός είναι τα τέσσερα αυγά.

Στα μέσα του Μαρτίου αρχίζει η περίοδος αναπαραγωγής και τοποθετούμε μέσα στο κλουβί τρίχα, νήμα ή άλλο υλικό για να χτίσει το θηλυκό την φωλιά του. Φροντίζουμε να επιλέξουμε μια ήσυχη γωνία όπου δεν θα τα ενοχλούμε και δεν θα τα μετακινούμε συχνά για να μην τα τρομάζουμε. Εάν όλα πάνε καλά μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, το θηλυκό θα έχει χτίσει την φωλιά του και θα είναι έτοιμο να γεννήσει τα αυγά του. Γεννάει 3 έως 6 αυγά, κάθε μέρα από ένα. Στο διάστημα αυτό ψεκάζουμε την φωλιά και τον χώρο γύρω από αυτήν με ψειρόσκονη, για την αποφυγή των ακάραιων. 

Πολλοί εκτροφείς τα αυγά που γεννάει το θηλυκό τα μαζεύουν σε ένα άλλο σημείο, όπου έχουν τοποθετήσει βαμβάκι για να διατηρούνται, και τα αντικαθιστούν με ψεύτικα (πλαστικά).Επίσης
μπορείτε να τα τοποθετείσετε σ’ ένα ανοικτό δοχείο με λίγους σπόρους.Στην φωλιά τοποθετείτε ένα πλαστικό ομοίωμα .Η κατακόρυφη θέση(με τον αεροθάλαμο προς τα επάνω) θα σας επιτρέψει να μην μετακινήσετε πλέον το αυγό μέχρις ότου το επιστρέψετε στην φωλιά.

Τα φυλλάσουμε σε μέρος δροσερό ,κάτω των 20 βαθμών και χωρίς να δέχονται άμεσα ήλιοΤα μεταφέρουμε με μια ειδική λαβίδα(όπως φαίνεται και στην εικόνα).Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο ημέρες

 Μετά την γέννηση και του τελευταίου αυγού τα τοποθετούν όλα μαζί πάλι στην φωλιά. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό την ομαδική γέννηση και ανάπτυξη των νεοσσών την ίδια ημέρα, διότι η διαφορά γέννησης μεταξύ τους αποβαίνει συχνά θανάσιμη για τα μικρότερα,επειδή  τις περισσότερες φορές η κανάρα  ταίζει τους μεγαλύτερους νεοσσούς μιας και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για λήψη τρόφης το οποίο έχει ως αποτέλεσμα στο θάνατο των μικρότερων νεοσσών. Έπειτα από 14 ημέρες θα δούμε να ξεπροβάλλουν τα πρώτα μικρά και να τεντώνουν τα κεφαλάκια τους για να τα ταΐσουν οι γονείς τους. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου