Αναγνώστες

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

       

                            ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

 Όλα σας τα κατοικίδια αξίζουν σωστή περιποίηση και αυτό περιλαμβάνει το να είστε ενήμεροι για τις ασθένειες που μπορεί να βλάψουν τα μικρά σας πτηνά. Για να αποτρέψετε τις ασθένειες πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και να πληροφορηθείτε σχετικά με αυτές. Ταυτόχρονα πρέπει να ταΐζετε σωστά τα πτηνά σας και να τα προσέχετε, αλλά δυστυχώς και πάλι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποια ασθένεια δεν θα τα προσβάλλει.

   Είναι πολύ βασικό όσοι έχουν καναρίνια να παρατηρούν τη συμπεριφορά τους προκειμένου έγκαιρα να αντιμετωπιστεί η κάθε επιπλοκή στην υγεία τους και να θεραπευτούν πιο εύκολα. Ποιες είναι οι ασθένειες που τα ταλαιπωρούν! 

Ασπεργίλλωση: 

Το καναρίνι αναπνέει βαριά και αδυνατίζει ανησυχητικά παρόλο που τρέφεται επαρκώς. Κύρια αιτία της συγκεκριμένης ασθένειας είναι η μολυσμένη τροφή από μύκητες. Πρόκειται για μία σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων στους πνεύμονες και στο έντερο, που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο του πουλιού. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε την τροφή που δίνετε στο καναρίνι σας, καθώς πρέπει να διατηρείται στιλπνή, να μην παραμένει για πολύ καιρό σε κλειστό χώρο, ούτε να παραλείπετε να κλείνετε τη συσκευασία κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Όταν διαγνωστεί η νόσος και το καναρίνι ξεκινήσει τη θεραπεία του, οπωσδήποτε πρέπει να απολυμάνετε το κλουβί και όλα τα εξαρτήματα, κάτι που έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται να κάνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Διάρροια:

 
Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και η αλλοιωμένη τροφή αποτελούν συχνά την αιτία αβλαβών διαρροιών. Σε μία τέτοια κατάσταση μπορείτε να του δώσετε λίγο κάρβουνο για πουλιά και να προσθέσετε μία μικρή ποσότητα χαμομήλι στο νερό του. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να κρατάτε το καναρίνι σας ζεστό για να μην χάνει δυνάμεις. Αν η διάρροια δεν σταματήσει πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο, αλλιώς το πουλί θα χάσει πολλά υγρά και μεταλλικά στοιχεία επιφέροντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

- Διάρροια πράσινου ή λευκού χρώματος.

- Διογγκωμένα έντερα ή συκώτι

- Ανορθωμένο πτέρωμα

- Ανορεξία

- Υπνηλία

- Δυσκολία αναπνοής

- Αδυνάτισμα

- Θάνατος σε 2 ή 7 ημέρες

 

ΑΙΤΙΑ:

- Βακτήρια που βρίσκονται στην τροφή στο νερό ή στο περιβάλλον.

- Βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου των πτηνών που πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα εξαιτίας της μείωσης της άμυνας του οργανισμού.

- Ιοί.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

- Απομόνωση ασθενών πτηνών.

- Χορήγηση Bogena Astrisycline ή Bogena Sivotine.

- Συμπληρωματική χορήγηση Bogena O.R.S.(πρόληψη αφυδάτωσης).

- Προαιρετική χορήγηση Nekton Q (αποφυγή εντερικών αιμοραγιών).

- Απολύμανση των σκευών και των κλουβιών - δαπέδων με Βogena Virusol ή Νekton Desi Plus

Δυσκοιλιότητα:

 
Η παχιά και ακατάλληλη τροφή και η κατάποση ξένων σωμάτων μπορεί να γίνουν αιτία δυσκοιλιότητας. Όταν τα καναρίνια υποφέρουν από δυσκοιλιότητα θα δείτε να κάθονται με ανακατεμένο φτέρωμα, προσπαθώντας να αφαιρέσουν τα κόπρανα με το ράμφος τους. Μερικές σταγόνες λάδι και τα χορταρικά στη διατροφή τους μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, διαφορετικά ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.

Ευλογιά:


Η ευλογιά στα καναρίνια προκαλείται από ένα μικρόβιο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της νόσου είναι κιτρινόασπρες κηλίδες στο κεφάλι, στο στήθος, στα φτερά και στα πόδια. Ταυτόχρονα το πουλί υποφέρει από δύσπνοια και αποβάλλει βλέννες.

Αρρώστιες των ματιών
Οι αρρώστιες στα μάτια των καναρινιών συνήθως προκαλούνται από τα ρεύματα και εκδηλώνονται με δάκρυα και τσίμπλες. Σε πρώτη φάση αντιμετωπίστε την κατάσταση με ένα διάλυμα χαμομηλιού. Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από δυο ημέρες, πιθανόν να πρόκειται για μόλυνση από βακτηρίδια και πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Ενδοπαρασίτωση:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

- Μειωμένη κατανάλωση τροφής και νερού.

- Αδυνάτισμα (εμφανές ψιλαφώντας το στήθος του πουλιού).

- Προοδευτική εξασθένιση.

- Υπνηλία.

- Διάρροια.

- Αναιμία.

- Θάνατος.

 

ΑΙΤΙΑ:

- Σκουλήκια του γένους Ascaridia Gapillaria.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

- Χορήγηση Bogena Worminal.

- Συμπληρωματική Χορήγηση Nekton Q ή Bogena Moulting Aid Extra

 

Πνευμονία: 

Προκαλείται κυρίως από το κρύο, κρύα μπάνια και ρεύματα. Ακόμη, καπνός τσιγάρων και καπνοί από την χρήση της κουζίνας είναι δυνατόν να τη προκαλέσουν. Το πτηνό έχει πυρετό, κάποιες φορές τρέμει, δεν έχει καλή διάθεση ούτε και όρεξη για φαγητό. Πρέπει να το μεταφέρετε σε ένα ζεστό, φωτεινό δωμάτιο με καθαρό αέρα. Οι τροφές του πρέπει να ποικίλουν και να είναι καλής ποιότητας. Το κλουβί πρέπει να καθαρίζεται με βαμβάκι βουτηγμένο σε χαμομήλι και μερικές φορές πρέπει να τα τρίβετε με ελαιόλαδο. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις θα πρέπει να προσθέσετε μικρές ποσότητες αντιβιοτικών στο νερό τους.

 

Μεταδοτικές ασθένειες καναρινιών:

Χολέρα: 

 Είναι η πιο επικίνδυνη και διαδεδομένη ασθένεια, μπορεί να μεταφερθεί με το φαγητό, με τα ρούχα, παπούτσια και άλλα. Ένα βακτήριο προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια. Συμπτώματα: Το καναρίνι χάνει την όρεξή του, είναι διψασμένο, χαλαρώνει τα φτερά και την ουρά του, έχει διάρροια και τα περιττώματά του έχουν πολύ δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτή η ασθένεια διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, ίσως για δύο με τέσσερις μέρες και μετά το καναρίνι πεθαίνει. Εάν έχετε και άλλα πτηνά, θα πρέπει, αφού διαγνώσετε την ασθένεια, να χωρίσετε τα υγιή από τα άρρωστα. Πρέπει να ρίξετε ασβέστη πάνω στα κλουβιά των αρρώστων, στις φωλιές και σε οτιδήποτε άλλο έτσι ώστε τα βακτήρια να μείνουν θαμμένα βαθιά. Στη συνέχεια, πρέπει να γίνει απολύμανση στο δωμάτιο και να καθαριστεί ξανά.

Ωστόσο, η χολέρα δεν είναι πάντα φονική: εάν κρατήσει περισσότερο, θα πρέπει να απομακρύνετε τις ράβδους από τα κλουβιά και να τοποθετήσετε καυτή άμμο ώστε να μπορεί το καναρίνι να ξαπλώσει πάνω της. Θα πρέπει να του δώσετε να φάει χυλό από βρόμη και να πίνει χαμομήλι αντί για νερό. Το να αντιμετωπίσετε την χολέρα με σουλφαμίδες διαλυμένες σε νερό, ίσως να είναι μία επιλογή και επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωραμφαινικόλη. Η ασθένεια έχει περάσει όταν το καναρίνι είναι ακόμα ζωντανό και έχουν περάσει 2-3 εβδομάδες από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.

 

Πανούκλα: 

Όπως και στην περίπτωση της χολέρας, 3-5 μέρες μετά την απόκτηση του ιού τα σημάδια της ασθένειας είναι εμφανή και το καναρίνι πεθαίνει μετά από 2-4 ή 6-8 μέρες. Το πτηνό είναι νυσταγμένο, ανασαίνει βαριά, χαλαρώνει τα φτερά του και περπατάει αδέξια. Τα μάτια του είναι κλειστά και δεν έχει πλήρως τις αισθήσεις του. Το καλύτερο είναι να σκοτώσετε τα άρρωστα και να κάνετε απολύμανση στα κλουβιά τους. Παρόλο που υπάρχει μία περίπτωση να γίνουν καλά εάν τα εμβολιάσετε με νεκρά εμβόλια αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Μπορούν επίσης να γίνουν καλύτερα εάν τα απομονώσετε και να τα φροντίσετε σωστά. 


Φυματίωση: 

Δεν είναι τόσο συνηθισμένη ασθένεια, συνήθως διαδίδεται μέσω των περιττωμάτων Όταν ένα καναρίνι προσβληθεί από την ασθένεια αυτή, τα φτερά του δεν είναι πλέον λαμπερά, χάνει κιλά και οι αρθρώσεις του πρήζονται. Είναι μια θανατηφόρα αρρώστια, αλλά διαρκεί πολύ καιρό – από δύο έως οκτώ μήνες. Είναι καλύτερο να σκοτώσετε τα άρρωστα πτηνά αν και είναι μία συναισθηματικά δύσκολη απόφαση.

11 σχόλια :

  1. Καθε πουλι θελει την αγαπη μας παντα και οταν ειναι καλα και οταν εχει ασθενεια σημερα υπαρχουν τροποι και για τις δυο περιπτωσεις καθε ενας μας πρεπει να κανει το καλυτερο για κατι που πραγματι αγαπα.......! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη έχω ενα αρσενικό καναρίνι που τώρα τελευταια. Δε κελαιδαη και έχει αδυνατιση το στιθος τους τη αρρώστια είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης βλεπω οτι κάθεται και δεν ειναι δραστήριο και πινει πολύ νερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα εχω ενα καναρινι 12 ετων και ξαφνικα εκει που ολα ηταν μια χαρα ειναι δυο τρεις μερες που εχει μια ασταθεια ολο κουρνιαζει και γενικα δειχνει κακοκεφο
    θελει να τρωει κυριως απο τις βιταμινες που του εχω και να πινει νερο
    μπορει να μου πει καποιος τι ακριβως ειναι και πως πρεπει να το αντιμετωπισω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλησπερα εχω ενα καναρινι 12 ετων και ξαφνικα εκει που ολα ηταν μια χαρα ειναι δυο τρεις μερες που εχει μια ασταθεια ολο κουρνιαζει και γενικα δειχνει κακοκεφο
    θελει να τρωει κυριως απο τις βιταμινες που του εχω και να πινει νερο
    μπορει να μου πει καποιος τι ακριβως ειναι και πως πρεπει να το αντιμετωπισω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω πολλά καναρίνια μέσα σε ένα μεγάλο κλουβί και ένα καναρίνι κάθεται συνεχώς σε μια μεριά του κλουβιου,είναι φουσκωμένο και δεν είναι δραστηριο.Δηλαδη δεν πετάει όπως τα άλλα και είναι μόνο του σε μια μεριά συνέχεια.Ξερει κάνεις τι μπορεί να έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα.Θα ήθελα βοήθεια να μου πει κάποιος αν ξέρει τι ασθένεια έχουν τα καναρίνια μου και δεν κελαηδαν.Ειδικα το ένα μένει όλη μέρα με το στόμα δαγκωμένη στα κάγκελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα κ εγώ έχω ένα καναρίνι αρσενικό περίπου 7 χρόνον εδώ κ 5 μήνες έχασε την ενέργεια του δεν κελαιδαη έχει αλλάξει τα φτερά του αλλά ακόμη τίποτε. Δεν έχει διάθεση καθόλου τρώει πηνη κ κάθετε σε ένα μέρος.Του έχω δώσει σταγόνες για να κελαιδηση αλλά τίποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα.εχω ένα καναρίνι που μετά από μια τρομάρα με τη γάτα έχει εκδηλώσει ταχύπνοια,κάθεται κουρνιασμενο και δεν τρώει.τι μπορεί να είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα ...Το καναρινι μου απο χτες δεν εχει ορεξη....δεν πινει νερο δεν τρωει και καθοταν στην ιδια σταση στο ιδιο κλαδι....σημερα ειναι ακομα χειροτερα καθεται στο πατο του κλουβιου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ θα ήθελα να μου απαντήσετε. Το καναρίνι μου είναι αρκετά ζωηρό και τρώει και πίνει αρκετά καλά. Πέφτουν όμως τα πούπουλα και είναι πολύ άσχημο ξεπουπουλιασμενο 😜ανησυχώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή