Αναγνώστες

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το άγριο καναρίνι SERINUS CANARIA


Παρόλο που όλα τα καναρίνια ανήκουν στο ίδιο γένος (Serinus), υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε. Αρχικά, υπάρχουν 3 βασικές ράτσες: χρωματιστά καναρίνια, καναρίνια τύπου και τραγουδιστά καναρίνια. Ύστερα, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σε κάθε ράτσα και υπάρχουν και πολλές με συνδυασμό από ράτσες καναρινιών από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε. Όλες αυτές οι ποικιλίες προέρχονται από ένα πρόγονο, το άγριο καναρίνι (Serinus serinus) των Κανάριων νήσων. Αυτά τα πτηνά διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους και γίνονται σπουδαία κατοικίδια.
 











 

 

 

 

 

Το άγριο καναρίνι SERINUS CANARIA

Το μήκος του άγριου καναρινιού είναι περίπου  12 έως 13 ίντσες καθιστώντας το ελαφρώς μικρότερο από τα καναρίνια που έχουμε σήμερα στα σπίτια μας !!
Το κεφάλι του άγριου καναρινιού είναι κωνικό  και τα πόδια  σκούρα και γκρι.
Το χρώμα του φτερώματος του είναι συνήθως πράσινο με γκρι ,καφέ με μερικά μαύρα φτερά και συχνά έχουν ένα κίτρινο χρώμα στο στήθος την κοιλιά και τα μαγουλα του κεφαλιού αλλα σε μικρότερη επιφάνεια .
Ο κυρίαρχος τόνος είναι το ελαιώδες γκρι και το ράμφος του αρσενικού είναι μικρό και κωνικό .Τα επικρατέστερα χρώματα είναι τρία το γκρι το μπεζ  και το μαύρο της μελανίνης που αναμιγνύεται με μια βάση του λιποχρωμικου κίτρινου και μας αποδίδει το πράσινο που είναι τόσο χαρακτηριστικό .Τα φτερά και η ουρα είναι σκούρα γκρι με μικρές γραμμές κίτρινου - πρασινου το ίδιο συμβαίνει στο στήθος στην κοιλια και τον λαιμό του που είναι λίγο πιο κιτρινοπράσινα λόγο της χαμηλότερης συγκέτρωσης μελανίνης .Η πλάτη είναι σκούρα γκρι με αποχρώσεις του καφέ  και του μαύρου συμμετρικά ευθυγραμμισμένες με τα φτερά της ουράς .Τα αρσενικά το χρώμα είναι πιο έντονο από ότι στα θηλυκά .Όλο το παραπάνω περιλαμβάνει ένα σχεδιασμό  σε ένα πράσινο πουλί  που αυτό χρησιμοποιείτε ως καμουφλάζ στα πυκνή βλάστηση ώστε νεπιβιώνουν από φυσικούς θηρευτές.


Ελεύθερο στην άγρια φύση 
 
Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από φυτικές ύλες αν και κατά την διάρκεια της περιόδου της αναπαραγωγής τρώνε συνήθως και μικρά έντομα ανάλογη σε μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης για την ανάπτυξη των νεοσσών.
Η κατοικία του είναι στα δέντρα όχι τα τόσο πυκνά κοντά σε διαφορες πηγές νερού.
Το πέταγμα του άγριου καναρινιού περιγράφεται σε κυματοειδείς γραμμές ξέρεις να πηγαίνει σε  μεγάλο ύψος .
Ζουν σε κοπάδια και είναι κοινωνικά ζώα .κατά την εποχή της αναπαραγωγής ο τρόπος με τον οποιο επιλέγουν τον σύντροφο τους φανερώνει πως πρόκειται για μονογαμικό είδος .
Είναι το πιο σημαντικό από όλα τα αλλα είδη SERINUS όχι τόσο για τα χαρακτηριστικά τους αλλα το γεγονός πως είναι ο πατέρας πρόγονος όλων των γνωστών εγχωριων καναρινιών που έχουν εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο.
Το μονο μέρος που ζει αυτό το είδος είναι στα παραδεισένια νησιά Κανάρια.

Λέγεται πως μονο αυτοί που είναι τυχεροί να δουν και να ακούσουν από κοντά το μικρό αυτό πουλάκι να τραγουδα την εποχή του ζευγαρώματος θα μπορούσε να καταλάβει γιατί ήτανε τόσο σημαντικό στους πρώτους κατακτητές να είναι τόσο μυστηριώδες κατάκτηση - μυστικό!!
Ένα κομμάτι της ορνιθολογίας  είναι η SERINOLOGIA που μελετά το είδος SERINUS στην άγρια φύση όπως και το άγριο καναρίνι αυτό δηλώνει πως είναι μια πλούσια οικογένεια πτηνών!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου